ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ &
ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ
Εδώ θα αναφέρουμε ορισμένες παθήσεις του δέρματος καθώς και των εξαρτημάτων του, δηλαδή των νυχιών και των τριχών.
Ακμή
Η ακμή, είναι μια φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού, η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβεία. Σήμερα, η θεραπεία της γίνεται συνδυαστικά, με ρετινοειδή, με γέλη υπεροξειδίου του βενζολίου και τοπικά αντιβιοτικά. Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν ισοτρετινοΐνη ή αντιβιοτικά, σε μερικές περιπτώσεις και αντισυλληπτικά.
Απαραίτητη κρίνεται, ωστόσο, συχνά η χρήση δερμοαπόξεσης με μκροκρυστάλλους ή peeling με οξέα, για την απομάκρυνση του σμήγματος. Για τις ουλές ακμής χρησιμοποιείται laser ή peeling με TCA ή Dermapen ή και συνδυασμός αυτών. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει ανάλογα για τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε.
Υπεριδρωσία
Πρόκειται για μια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Σήμερα, η υπεριδρωσία αντιμετωπίζεται με την έγχυση βουτουλινικής τοξίνης Α. Είναι μια ασφαλής θεραπεία, γιατί μειώνει την έκκριση ιδρώτα στο φυσιολογικό.
Ονυχομυκητίαση
Είναι μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών, που προκαλείται από δερματόφυτα. Προσβάλλει κυρίως τα νύχια των ποδιών. Η διάγνωση τίθεται είτε με κλινική εξέταση, είτε με καλλιέργεια. Ο ιατρός θα συνεκτιμήσει και την κλινική εικόνα και θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη αγωγή.
Ατοπική Δερματίτιδα
Χαρακτηρίζεται από κνησμό και έντονη ξηρότητα του δέρματος. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνισή της στη βρεφική - παιδική ηλικία, πιο σπάνια στους ενήλικες. Οι αλλοιώσεις του δέρματος είναι συμμετρικές και εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, πίσω από τα γόνατα, στην εξωτερική πλευρά των αγκώνων και στη ραχιαία επιφάνεια ποδιών και χεριών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία είναι η αποφυγή των εκλυτικών αλλεργιογόνων, καθώς και η σχολαστική ενυδάτωση του δέρματος. Ο γιατρός θα συστήσει τη φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
Μυρμηκίες
Είναι μια καλοήθης υπερπλασία των κυττάρων της επιδερμίδας, που οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Η αντιμετώπισή τους συνήθως απαιτεί διάφορα θεραπευτικά σχήματα. Επιγραμματικά, θα αναφερθούμε στις εξής μεθόδους θεραπείας: α) τοπικές αλοιφές και lotion, β) κρυοχειρουργική (υγρό άζωτο), γ) laser.
Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα ή καρκίνωμα
Πρόκειται για όγκο του δέρματος με ερυθρό ή καφέ χρώμα, ατροφικό κέντρο και ευρυαγγείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγεται η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, αλλά και η καταστροφή του με laser, με συνεδρίες κρυοπηξίας ή, σε πολλαπλές βλάβες, η συστηματική χορήγηση ρετινοειδών. Ωστόσο, επειδή το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα παρουσιάζει συχνά υποτροπές, ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται τακτικά.
Ψωρίαση
Είναι χρόνια κληρονομική υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης νόσος, ενίοτε συστηματική, η οποία προσβάλλει το δέρμα και τα εξαρτήματά του. Δυστυχώς, πολλές φορές, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως το πεπτικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα και τις αρθρώσεις, προκαλώντας ψωριασική αρθρίτιδα. Η θεραπεία της ψωρίασης έχει γνωρίσει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο τοπικών αγωγών, όσο και σε επίπεδο συστηματικών αγωγών. Ανεξάρτητα από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, είναι απαραίτητη η αποφυγή ορισμένων φαρμάκων και ουσιών που εκλύουν τη νόσο (όπως νικοτίνη, αιθανόλη, ψυχικό stress, B-BLOCKER).
Μπίκος Κ. Αριστείδης
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής
Πανεπιστημίου Θράκης
Ειδικευθείς στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και στις παθήσεις δέρματος στο Northampton General Hospital (Northamptonshire)
Μακεδονομάχων 2 & Μεγ. Αλεξάνδρου 81
Εύοσμος, Τ.Κ. 56224, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 764 301 | Κιν.: 6972 257 878
Email: info@dermatologos-bikos.gr